Mei 2022

Welkom op mijn blog "Mediteren kan iedereen leren"

Veel mensen denken dat meditatie als doel heeft dat je nergens meer aan denkt. Dit ligt net een beetje anders. Het idee achter meditatie oefeningen is dat je naar je gedachten kijkt, zonder dat je oordeelt over deze gedachten.

Bij meditatie oefeningen gaat het er dus om dat je je gedachten accepteert. Omdat je je er op deze manier niet meer door laat meeslepen, zal onrust plaatsmaken voor een rustiger gevoel. Dat rustige gevoel helpt je bij het loslaten van stress. Om deze reden wordt mediteren vaak aangeraden als je last hebt van stress en spanning.

Terug naar overzicht van alle blog artikelen

De vooroordelen over mediteren

Vaak wordt mediteren geassocieerd met zweverig: op een matje zitten in een houding waar je spierpijn van krijgt bij het zien al, in een kamer vol verstikkende wierook. En hummen natuurlijk, dat hoort er bij.

Maar van die vooroordelen klopt niets. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die het fijn vinden om op die manier te mediteren, maar de meeste mensen die ik ken, herkennen dit absoluut niet. Allemaal praktische mensen die mediteren en mindfulness in hun leven hebben opgenomen.

Wetenschappelijk onderzoek naar mediteren

In 2011 heeft het tijdschrift Scientifc American de resultaten van een onderzoek naar mediteren uitgebracht. Uit dit onderzoek blijkt dat bij mensen die elke dag 30 minuten mediteren, al binnen 8 weken een verandering te zien is in het brein.

Er ontstaan meer grijze hersenmassa in de hippocampus, een gebied dat wordt geassocieerd met geheugen en leervermogen. Daarnaast neemt de dichtheid van de amygdala af: hierdoor ervaren mensen minder stress en angst.

Hoe kun je dan mediteren in een druk bestaan introduceren?

Een beter geheugen, makkelijker kunnen leren minder stress en angst. Oke, dat wil ik wel, maar hoe dan?

Ineens van rennen, vliegen en stressen naar jezelf dwingen om een half uur ontspannen stil te zitten is niet nodig. Je kunt het opbouwen. Bedank dat het een training is. Een marathon loop je ook niet uit zonder te trainen.

Mijn tip:

Begin in week 1 om 2 x per dag 2 minuten heel bewust bezig te zijn met een ‘moment voor jezelf’ te nemen. Zoek een rustige plek op. Geloof me, die kun je vast wel vinden: badkamer, toilet en slaapkamer zijn vaak ruimtes waar men je met rust laat.
Ga die 2 x 2 minuten ontspannen zitten in een houding die jij fijn vindt: op een stoel, een kussen, een matje, op de grond (of op de toilet of badrand). Zoek wat jij fijn vindt qua geluid om te ontspannen. Ik hou bijvoorbeeld erg van het geluid van de zee, van golven die komen en gaan. Er zijn speciale apps met meditatie muziek die je kunt instellen op tijd. In die 2 minuten ga je vooral letten op je ademhaling, voel hoe die je lichaam vult en let op tot waar je adem komt. Probeer je ademhaling, heel rustig, naar je buik te krijgen. En al die gedachtes over wat je allemaal nog moet doen? Geen probleem, laat ze maar komen, maar probeer weer even terug te komen naar je ademhaling. Je zult zien, die 2 minuten zijn voorbij voordat je het weet.

Ga in week 2 en 3 de duur van de momenten wat uitbreiden, naar 5 en 10 minuten. Ga niet vaker dan 2x per dag proberen, dat geeft dan gevoelsmatig vaak weer een extra druk. Zoek de plek die je fijn vindt, het geluid dat jou ontspant en probeer goed op je ademhaling te letten.

In week 4 en 5 kun je de meditaties uitbreiden naar een kwartier (2x per dag). Zo mediteer je dus een half uur per dag. Later kun je dat omzetten naar een half uur per dag, maar ook met 2 x een kwartier is niets mis.

Kijk dan ook wat voor jou werkt: een meditatiekussen is vaak fijn om op te zitten omdat je rug dan automatisch beter recht blijft. 

Waar het vooral om gaat is dat je een moment rust voor jezelf neemt en dat helpt al ontzettend veel om beter om te gaan met alle stress en drukte die je ervaart. Heel veel rust en balans gewenst!


Wil je een keer een meditatie met klanken beleven, kom dan naar Masthé!


In mijn praktijk werk in met Klank en meditatie

Een begeleide meditatie en klanksessie heeft een diepgaande werking op lichaam en geest. De klankschalen, ocean drum, gong en klankbuizen brengen een trilling teweeg die niet alleen wordt opgevangen door het oor, maar met het gehele lichaam, geest, emoties en energieveld. Deze trillingen brengen innerlijke rust, harmonie en balans. De mens bestaat voor 70% uit water. Een trilling wordt gemakkelijk geleid door water. Ieder mens reageert anders op trillingen. Als je je overgeeft aan de klankbeleving ervaar je een diep gevoel van ontspanning.
Als deelnemer hoef je eigenlijk niets anders te doen dan ontspannen… Dat kun je zittend of liggend doen, net wat je fijn vindt.